Okulumuz Kimya Teknolojisi Alanı, Anadolu Meslek Programı ve Anadolu Teknik Programı olmak üzere iki ayrı okul türünde eğitim-öğretime devam etmektedir.
KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI
Alanın Amacı:
Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir. Okulumuzda Kimya Teknolojisi Alanında; Anadolu Meslek programı ve Anadolu Teknik Programı türlerinde eğitim öğretim yapılmaktadır. Aynı zamanda MESEM kapsamında kayıtlı olan öğrencilerimiz bulunmaktadır.Bornova ilçesinde yalnızca okulumuzda Kimya Teknolojisi alanı bulunmaktadır.
Okulumuzda;Anadolu Meslek Programı ve Anadolu Teknik Programı bünyesinde,
Kimya Teknolojisi alanının, Kimya Laboratuvarı dalında eğitim verilmektedir.ATP programına merkezi sınav ile öğrenci alınmaktadır.MESEM bünyesinde; Boya üretimi ve Kontrolü Dalı ile Temizlik, Kozmetik ve Parfümeri Ürünleri Üretimi Dalı bulunmaktadır.AMP ve ATP programında okuyan öğrencilerimize aynı zamanda Boya Üretimi ve Kontrolü sertifika programı uygulanmaktadır.
Kimya Laboratuvarı dalında kimya teknisyeninin sahip olduğu; çözelti hazırlama, nitel, nicel, enstrümantal ve biyokimyasal analiz, fiziksel, kimyasal ve kalite kontrol işlemlerini yapma, numune alma, araç gereçlerin bakım ve kontrolünü yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Kimya Teknolojisi anında kimya teknisyenliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Kimya Teknisyeni:
Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde; kimya sektöründe çalıştığı işletmede, iş sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde, iş organizasyonu yapabilen, numune alan, numunenin fiziksel kontrollerini yapabilen, nitel, nicel, biyokimyasal ve enstrümantal analiz yapabilen, çözelti hazırlayabilen, kullandığı araç-gereçlerin periyodik bakım ve kontrolünü yapabilen, analiz sonuçlarını rapor edebilen, kimyasal atıkları depolayabilme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Kimya Teknoloji Alanının yetiştirdiği, Kimya Teknisyenleri ;
1. Çözelti Hazırlama,
2. Nitel ve Nicel Analizler Yapabilme,
3. Enstrümental Analizler Yapabilme,
4. Biyokimyasal Analizler Yapabilme,
5. Fiziksel Kimyasal ve Kalite Kontrol İşlemlerini Yapabilme,
6. Numune Alma,
7. Araç ve Gereçlerin Bakım ve Kontrolünü Yapma
yeterliliğine sahip meslek elemanlarıdır.
KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI
Kimya Teknolojisi Alanı çeşitli sanayi dallarında sektörün ihtiyacını karşılayabilecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterliğe sahip meslek elemanlarını yetiştirir. Kimya Teknoloji Alanı sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra endüstriyel üretim yapılan tüm sektörlerle yakından ilişkilidir. Rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil ve ilaç alanlarının tümünde Kimya Teknolojisiyle ilgili birimler bulunur. Kimya Teknolojisi seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde geniş yer tutar. Endüstriyel işletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümleri Kimya Teknolojisiyle ilişkilidir. Gerekli teknolojilerin oluşturulmasını kapsayan Kimya Teknoloji Alanı ülkelerin kalkınmasında önemli bir role sahiptir. Ülkemizde Kimya Teknoloji Alanı ile ilgili konularda önemli gelişmeler olmaktadır. Tüm sektörlerde olduğu gibi kimya endüstrisinde kullanılan teknoloji ilerlemiş, araştırma-geliştirme çalışmaları artmıştır. Dolayısıyla Kimya Teknoloji Alanıyla ilişkili sektörlerde sürekli yeni ürünler ortaya çıkarılıp ve bunların üretimi için teknolojik yöntemler geliştirilir. Bu nedenle kimya diğer sektörlerin öncüsü konumundadır. Kimya endüstrisi gelişmemiş olan bir ülkenin başka alanlarda ilerlemesi pek mümkün değildir.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI:
Kimya Teknoloji Alanından Mezun Olan Öğrencilerimiz Kazandıkları Yeterlikler Doğrultusunda;
1. Cam Fabrikaları,
2. Lastik ve Kauçuk Fabrikaları,
3. Çimento Fabrikaları,
4. Kağıt Fabrikaları,
5. Şeker Fabrikaları,
6. Boya Fabrikaları,
7. Gıda sektörü,
8. İlaç sektörü,
9. Gübre Fabrikaları,
10. Toprak sektörü,
11. Kozmetik ve Temizlik sektörü,
12. Enerji sektörü,
13. Petrol sektörü,
14. Otomotiv Fabrikaları,
15. Metal sektörü,
16. Deri sektörü,
17. Tersaneler,
18. Tekstil sektörü,
19. Petrokimya,
20. Sağlık sektörü,
21. Maden sektörü,
22. İnşaat sektörü
23. Ahşap sektörü vb. yerlerde çalışabilir.Kimya Teknoloji Alanı Mezunları Lisans Programları
· Kimya Öğretmenliği
· ÖSYM Tarafından Belirlenen Dikey Geçiş Sınavları İle Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği gibi birçok Mühendislik ve Lisans Programlarına Geçiş yapabilirler.
Kimya Teknoloji Alanı Mezunlarının Geçiş Yapabileceği Meslek Yüksek Okullar
Kimya Teknoloji Alanı Mezunlarının Girebileceği MTOK programları
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği (M.T.O.K.)
Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.)
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (M.T.O.K)
KİMYA TEKNOLOJİSİ TANITIM VİDEOLARI
https://youtu.be/0XeTkOU2vfU?si=EsO7uIxkrbKiyUVv
https://youtu.be/vDrmiyBtrW4?si=RlKHEop80HK5iIWL